Deze rubriek is in de maak, ziet u bijdragen die de toets der kritiek niet kunnen doorstaan, neem dan svp contact met ons op. De informatie is naar eer en geweten geplaatst, er kunnen echter geen rechten aan ontleend worden. In alle gevallen raden wij u aan de officiële (overheids)websites te raadplegen en in individuele gevallen een deskundige te raadplegen.

BELASTINGEN

Aangeven in Box 1

Hoe geef ik inkomsten uit vakantieverhuur of B&B op bij de belastingdienst?

Hoe werkt het met de fiscus als je met het verhuren aan toeristen van je huis begint? Wat moet je doen en waar moet je rekening mee houden? Deze uitleg is er op gericht om inzicht te geven in hoe het over het algemeen werkt met de Nederlandse Belastingdienst, gebaseerd op daadwerkelijke ervaring bij aangiften en uitleg die te vinden is bij de belastingdienst. Het gaat over de situatie per april 2019. We zullen in geval van veranderde regelgeving proberen zsm op deze plek aangepaste antwoorden te formuleren. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen vakantieverhuur en het exploiteren van een Bed and Breakfast (B&B) in je eigen huis.

Vakantieverhuur is de situatie waarbij je je hele huis of een deel van je huis voor een korte periode verhuurt aan maximaal 4 personen. In Amsterdam geldt een verhuur periode van maximaal 30 dagen per jaar, waardoor je kunt stellen dat vakantieverhuur nooit bedrijfsmatig plaatsvindt. De Belastingdienst zal je dus niet als ondernemer aanmerken. Zie belastingdienst Tijdelijke verhuur eigen woning

  1. Je berekent de bruto inkomsten van de verhuur
  2. Hiervan trek je directe kosten af, bv elektriciteit, schoonmaak en toeristenbelasting (hypotheek bv doet niet mee)
  3. Je houdt de netto opbrengst over
  4. 70% van deze netto opbrengst geef je op als inkomsten bij de aangifte inkomstenbelasting, dus in BOX 1.

Stel je inkomsten zijn 30 dagen a 200 euro is 6000 euro bruto en directe kosten zijn 10% (600 euro) dan moet je aangeven (6.000-600)*70%=3.780 euro. Je kosten moet je ‘aannemelijk’ kunnen maken, of dmv bonnen of dmv berekeningen. Afhankelijk van in welke schijf je zit betaal je dan bijvoorbeeld 3.780 x 38%=1.436 euro aan belasting. Ten opzichte van je netto opbrengst van 5.400 euro vormt dit zo'n 26 a 27 %.

Bed and Breakfast (B&B) is de situatie waarbij je maximaal 40% van je huis (met een max. van 61 m2) steeds kortstondig verhuurt aan maximaal 4 personen. Je hebt je aangemeld bij de gemeente Amsterdam en je mag de verhuur in principe het hele jaar laten plaatsvinden, maar dit hoeft niet. (kijk voor de meest up to date voorwaarden op de site van de gemeente). Hoeveel en hoe vaak je verhuurt bepaalt of de verhuur als bedrijfsmatig kan worden gezien. Als je B&B niet gezien wordt als een bedrijfsmatige bezigheid dan werkt de opgave van de inkomsten zoals Vakantieverhuur hierboven beschreven, dus bij de aangifte inkomstenbelasting (BOX1). Dit is verreweg het minste werk.

Als je je B&B wil zien als een bedrijfsmatige bezigheid, of als de Belastingdienst vindt dat je bedrijfsmatig werkt (ze melden je dat als ze dat vinden zie Wanneer ondernemer dan schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel en start je daarmee in principe een eenmanszaak. (Zie ook eenmanszaak bij de belastingdienst, kijk daar ook even bij de link naar het ondernemersplein van de KvK) De Belastingdienst zal tevens bepalen of je BTW moet afdragen en je dan voorzien van een BTW nummer. Je wordt door de belastingdienst gezien als een ondernemer.

Wat betekent het hebben van een eenmanszaak:

  1. Je moet een boekhouding voeren
  2. Je moet facturen uitreiken met een uniek nummer en BTW in rekening brengen
  3. Je moet periodiek de BTW uitrekenen, aangeven en betalen
  4. De winst die je maakt met je eenmanszaak wordt volgens de regels van de inkomstenbelasting belast dus BOX 1
  5. Je hebt fiscale voordelen zoals een startersaftrek en zelfstandigen aftrek (voor zelfstandigen aftrek moet je voldoen aan het urencriterium van zo’n 1250 uur werken aan je bedrijf)

Als het een activiteit van je BV is wordt het belast in je BV (BTW en Vennootschapbelasting). Voor bedrijfsmatige verhuur informeer jezelf bij een belasting adviseur/fiscalist.

Naar de website van de Belastingdienst

Aangeven in Box 3

BOX 1 versus BOX 3

Hierboven wordt er steeds van uitgegaan dat je je gedraagt zoals de Belastingdienst dat wil, namelijk dat je de inkomsten uit kortstondige verhuur altijd bij de inkomstenbelasting, dus BOX 1, opgeeft.

Het is echter ook mogelijk je inkomsten in BOX 3 op te geven. Dit gaat dan meestal over niet bedrijfsmatige BenB verhuur, want bedrijfsmatige verhuur valt volgens de regels van de Belastingdienst altijd in BOX 1. BOX 3 betekent inkomsten uit bezit zoals een aandelenportefeuille of bv een zomerhuisje. Over BOX 3 bezit betaal je een percentage van de waarde van het bezit aan belasting, de werkelijke kosten en opbrengsten doen er niet toe, deze zijn niet aftrekbaar en, niet onbelangrijk, onbelast. Het percentage dat je betaalt is afhankelijk van de omvang van je bezit en kan zelfs heel laag zijn als je weinig bezit hebt en oplopen tot zo'n 2% als je veel vermogen hebt. Je kunt er als kortstondige verhuurder voor kiezen je verhuurde gedeelte in BOX 3 te stoppen, het is echter niet altijd aantrekkelijk.

Algemeen kan gesteld worden dat het aangeven in BOX 3 aantrekkelijker is onder de volgende voorwaarden:

  1. Hoe meer je verhuurt
  2. Hoe meer hypotheek je hebt
  3. Hoe minder andere BOX 3 bezittingen je hebt

Een precieze formule is niet zomaar te geven, maar mocht je de weg van aangeven in BOX 3 overwegen, zorg dan dat je jaarlijks de beide scenario's doorrekent, nl met de 70% regel in BOX 1 of onderbrengen in BOX 3. Afhankelijk van de uitkomst kan dan één van de scenario's gekozen worden voor de aangifte inkomstenbelasting. Je kunt de scenario's doorrekenen met het aangifte programma van de belastingdienst, want alle gegevens zijn bekend. Je moet aangifte doen voor 1 mei van het jaar daarop.

Zie ook eenmanszaak

Naar de website van de Belastingdienst

Toeristenbelasting

Als je aan vakantieverhuur doet (volgens de geldende normen 30 dagen je huis aan toeristen verhuren, meestal als je zelf op vakantie bent) of je voert een B&B dan moet je toeristenbelasting betalen. Daartoe meld je je aan bij de gemeentelijke website.

nadat je je hebt aangemeld krijg je een bevestiging van de gemeente per e-mail en in maart krijg je de uitnodiging om je toeristenbelasting op te geven. Mocht je problemen ondervinden die voor mede-hosts van belang zijn en die je hebt kunnen oplossen, dan horen wij dat graag en vermelden de oplossingen graag op deze pagina.

Overigens dragen Airbnb, House-Boat Hotel en Home-Away toeristenbelasting namens jou af.

Kleine ondernemers regeling (KOR), wat is het?

De kleineondernemersregeling (KOR) is per 1 januari 2020 veranderd. In plaats van een belastingvermindering geldt er nu een btw-vrijstelling. Verwacht je een maximale omzet van € 20.000 per jaar, dan mag je gebruikmaken van de nieuwe KOR. Daartoe kijk hier op de website van de Kamer van Koophandel.

Wanneer bent u ondernemer voor de BTW?

Als u voor de inkomstenbelasting geen ondernemer bent, kunt u toch ondernemer zijn voor de btw. Voor de btw bent u ondernemer als u zelfstandig een bedrijf of een beroep uitoefent. U kunt uw activiteiten uitoefenen in de vorm van een eenmanszaak, een maatschap, een bv of een nv. Voor de btw maakt het niet uit in welke rechtsvorm u uw bedrijf of beroep uitoefent. Ook een stichting of vereniging kan ondernemer zijn voor de btw. Als wij u als ondernemer voor de btw registreren, ontvangt u een btw-identificatienummer. Lees verder op de site van de belastingdienst

Wat is DAC7?

DAC7 is een belastingwetgeving die van toepassing is op de hele Europese Unie. Deze maakt het verplicht voor online platformen om gegevens en inlichtingen te verzamelen en deze te rapporteren naar de belastingdienst. Deze wetgeving is op 1 januari 2023 ingegaan en vereist dat er over ieder kalenderjaar gerapporteerd wordt. Dit moet gedaan worden vóór 31 januari van het opvolgende jaar.

De uitrol van de wetgeving is in twee fases. Voor 2023 moet alleen gerapporteerd worden over nieuwe verhuurders die zich in 2023 bij een platform hebben aangesloten. Vanaf 2024 zal over alle verhuurders gerapporteerd moeten worden. De belastingdienst wisselt de rapportages automatisch uit met de belastingautoriteiten van alle EU-lidstaten. Op de website van de belastingdienst vind je meer informatie, zoals wat de belastingdienst met de rapportages zal doen.

REGELGEVING GEMEENTE AMSTERDAM

Wat kunt u doen als de overheid te laat beslist over uw bezwaar?

U kunt de gemeente in gebreke stellen als deze niet binnen de bepaalde beslistermijn is terug gekomen op uw bezwaar. Dat betekent dat u na een periode van twee weken zonder reactie, per dag een dwangsom tot een maximum bedrag van 1445 euro kunt eisen. Een ingebrekestelling is een melding door een eiser dat de andere partij een verplichting niet op tijd is nagekomen. De eiser kan vervolgens een dwangsom (geldbedrag) vragen. U kunt hier alle informatie inclusief formulier vinden.

Model checklist voor BOA's: wat kunt u verwachten bij een inval?

De gemeente Amsterdam heeft een uitgebreide 'Handreiking Handhaving toeristische verhuur' voor BOA's. U kunt hier het hele document inzien. De checklist staat op pagina 28.

De volgende documenten werden door BOA's gebruikt bij inspecties (met excuses voor de slechte kwaliteit van het beeld):
Folder Handhaving blz. 1
Folder Handhaving blz. 2
Folder Handhaving blz. 3

De Regels van de gemeente volgens ons B&B check team

In de loop van tijd blijkt deze vraag (wordt mijn B&B als een zelfstandige of onzelfstandige woonruimte gezien?) en het mogelijke antwoord het meest gesteld te zijn: Bent u lid van Amsterdam Gastvrij
dan kunt u contact opnemen indien u meer advies nodig denkt te hebben.

Regels Landelijk Noord voor B&B

van een van onze leden in Noord

In Landelijk Noord vallen we net als in de rest van de gemeente Amsterdam onder de Huisvestingsverordening 2020. Een B&B moet dus gewoon aan alle regels voldoen. Er is een uitzondering gemaakt voor de boeren, omdat deze conform het bestemmingsplan ruimere mogelijkheden hebben. De boeren vallen dus niet onder de HvV. Er is nog een tijdje discussie geweest of bedrijfswoningen er wel of niet onder vallen, omdat dit geen woningen zijn zoals bedoeld in de HvV. De gemeente stelt zich op het standpunt dat ze niet onder de HvV vallen als ze vanaf het begin (toen het gebouwd werd) als B&B bedoeld en gebruikt zijn. In alle overige gevallen vallen ze wel onder de HVV. Daarover is mijns inziens nog een discussie mogelijk omdat het onderscheid dat de gemeente hanteert discutabel is.

In Landelijk Noord is vaker sprake van een B&B in een bijgebouw en over het algemeen is dat in het bestemmingsplan niet toegestaan. Enkel als een bijgebouw vast zit aan de woning is het gebruik als B&B toegestaan. In dat geval gelden alle overige regels voor een B&B.

Als een B&B in een losstaand bijgebouw is gevestigd kan de gemeente wel degelijk handhaven en een boete opleggen van € 50.000. Helaas zijn mij twee voorbeelden in Landelijk Noord hiervan bekend.

Ik denk niet dat er sprake kan zijn van een overgangstermijn als je niet aan de regels voldoet. Bij mijn weten geldt dit alleen als je B&B groter is dan de in de HVV nieuwe eis van maximaal 61 m2 en je je voor eind 2019 hebt gemeld. Ik weet niet exact of er andere argumenten kunnen gelden voor een overgangstermijn, maar ik vermoed sterk van niet.

Het is juist dat de gemeente heeft aangegeven dat een B&B in een bijgebouw niet onder de HvV valt, maar dan geldt wel de eis dat dit in het bestemmingsplan is toegestaan. En dat is helaas in Landelijk Noord niet het geval.

Het aanvragen van een wijziging van de omgevingsvergunning kan altijd. Maar zonder meer goedkeuring is niet te verwachten, vanwege de strijdigheid met het bestemmingsplan. Enkele houders van een B&B in Landelijk Noord kampen met hetzelfde probleem en gaan binnenkort met de gemeente hierover praten. Wij vinden de eis dat er geen B&B in een bijgebouw gevestigd mag worden te streng. De eis is ingegeven in een tijd dat er nog vrijwel geen B&B's in Landelijk Noord waren en men was bang dat een B&B gebruikt zou worden voor permanente bewoning en er zo een semi illegale woning bij zou komen. Van controle en handhaving was in 2012, toen het bestemmingplan inging, nauwelijks sprake. Wij denken dat deze angst nu niet meer opportuun is, gezien de strenge regelgeving en handhaving bij een B&B. Een B&B in een losstaand bijgebouw, tuinhuis of iets dergelijks is een prima oplossing voor zowel houder als gasten. Het schaadt niemand.

Mogelijke oplossingen:

Verplaats de B&B naar de eigen woning, in de woning dus en verplaats de gebruiker van deze ruimte naar het bijgebouw. Een slaapkamer van een zoon of dochter in het bijgebouw is wellicht ook niet legaal, maar daar wordt niet streng op gehandhaafd. Mij is geen enkel voorbeeld hiervan bekend.

Een ander alternatief is het bijgebouw vastbouwen aan de woning. Daar krijg je wel vergunning voor. Maar dat moet natuurlijk qua ligging mogelijk zijn. Zoals gezegd gelden dan natuurlijk de regels voor een B&B.

Hoe zeg je je B&B vergunning op?

Vooralsnog staat dit niet op de website van de gemeente Amsterdam. We kregen echter bericht dat u uw vergunning kunt opzeggen door een mail te sturen naar bedandbreakfast@amsterdam.nl Daarin graag het volgende aangeven:

  1. om welk adres gaat het (dossiernummer)
  2. Wie trekt de vergunning in
  3. Per wanneer

VERZEKERINGEN ETC.

Verzekeringen

Sluit een rechtsbijstandsverzekering af die toeristische verhuur en procedures voor vakantieverhuur en B&B dekt, mee verzekert. Wie zich te weer wil kunnen stellen tegen een dwangmaatregel of boete van de gemeente doet er goed aan een rechtsbijstand-verzekering af te sluiten. Wie een dergelijke verzekering reeds heeft moet goed naar de voorwaarden kijken omdat nogal wat rechtsbijstandsverzekeringen toeristische verhuur of onderhuur in het algemeen uitsluiten.

Eén van onze actieve leden zocht alvast e.e.a. voor u uit, hieronder nuttige linken, wordt verder aangevuld:

Artikel van de Consumentenbond over verzekeringen n.a.v. het Airbnb host protection insurance programma (aansprakelijkheidsverzekering)

Airbnb HPI program summary

Artikel van de Consumentenbond over verzekeringen voor toeristische verhuur (inboedelverzekering)

CORONA ONDERNEMERSVRAGEN

Gesloten regelingen:

website rijksoverheid

Tozo 1 en 2
Now 1 en 2
TOGS
TVL 1
Overige regelingen

TOZO: Vanaf 1 februari Tozo met terugwerkende kracht aanvragen

Bron: SRA
Vanaf 1 februari is het mogelijk om inkomensondersteuning via de Tozo met terugwerkende kracht aan te vragen. De terugwerkende kracht geldt tot de voorafgaande maand. Vanaf 1 februari kan de inkomensondersteuning dus voor de periode vanaf 1 januari worden aangevraagd.

De Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) is een financiële tegemoetkoming voor ondernemers die vanwege corona in moeilijkheden zijn gekomen. De regeling kan zorgen voor inkomensondersteuning en een lening voor bedrijfskapitaal.

Inkomensondersteuning
Inkomensondersteuning kan worden verleend wanneer het inkomen onder het sociaal minimum terecht is gekomen. De ondersteuning bedraagt maximaal € 1.500 netto voor stellen en maximaal € 1.050 netto voor alleenstaanden. Door wisselende inkomsten is het soms moeilijk te bepalen of men onder het sociaal minimum uitkomt. Daarom is het mogelijk vanaf 1 februari 2021 de inkomensondersteuning met terugwerkende kracht aan te vragen. De terugwerkende kracht van de aanvraag is mogelijk tot 1 april 2021. Vanaf die datum moet een nieuwe aanvraag worden ingediend.

Partnertoets
De inkomensondersteuning kent een partnertoets. De verdiensten van een eventuele partner worden dus meegenomen bij de vraag of het gezinsinkomen onder het sociaal minimum terecht is gekomen. De lening voor bedrijfskapitaal kent geen partnertoets.

Geen vermogenstoets
Beide onderdelen van de regeling kennen geen vermogenstoets. Dit betekent dat met eventueel vermogen geen rekening wordt gehouden bij de aanvraag van de Tozo.

Terugbetalen?
Inkomensondersteuning hoeft in principe niet terug te worden betaald, tenzij achteraf blijkt dat het inkomen te laag is ingeschat. Is op basis hiervan te veel inkomensondersteuning ontvangen, dan moet deze wel worden terugbetaald voor zover er te veel is ontvangen. Een lening voor bedrijfskapitaal moet wel worden terugbetaald. Ook is hierover 2% rente verschuldigd.

NOW: wat is het verschil tussen de oude en nieuwe NOW

Hoe werkt de NOW per 1 oktober

Bron: SRA - Publicatiedatum: 29-05-2020
Het kabinet heeft in het steunpakket 2.0 de NOW-regeling verlengd met vier maanden. Ook zijn er veranderingen doorgevoerd in de nieuwe regeling, de NOW 2.0. Welke wijzigingen bevat de NOW 2.0 ten opzichte van de NOW 1.0?

Omzetverlies blijft 20%
Bedrijven met een omzetverlies van minstens 20% kunnen via de NOW 2.0, die nu geldt voor de maanden juni tot en met september, nog steeds een tegemoetkoming in de loonkosten krijgen. De maximale vergoeding blijft 90%, net als in de NOW 1.0, en is van kracht als de omzet voor 100% wegvalt. Valt minder omzet weg, dan wordt de vergoeding evenredig verlaagd. Bij 50% omzetverlies betekent dit een vergoeding van 45% van de loonkosten.

Ontslagboete 5%
Een belangrijke wijziging is dat onder de NOW 2.0 een ontslagboete van 5% wordt ingevoerd over het totale bedrag aan NOW-subsidie. Deze ontslagboete kan worden opgelegd als er bij ontslag van 20 werknemers of meer geen akkoord met bijvoorbeeld de vakbonden wordt bereikt en wanneer, als geen akkoord bereikt is, daarna geen aanvraag voor mediation bij de Stichting van de Arbeid wordt gedaan.

Geen loonsubsidie?
Wat van toepassing is in de NOW 1.0 en gehandhaafd blijft in de NOW 2.0, is dat bij ontslag om bedrijfseconomische redenen voor deze werknemers geen loonsubsidie wordt ontvangen. De extra korting op de subsidie van 50% die onder de NOW 1.0 wordt toegepast, wordt in de NOW 2.0 echter geschrapt.

Geen dividend
Bedrijven die gebruikmaken van de NOW 2.0, mogen in 2020 geen dividend uitkeren, geen bonussen uitdelen aan bestuur en directie en geen eigen aandelen inkopen. Dit geldt alleen voor bedrijven waarvoor bij gebruik van de NOW-regeling een accountantsverklaring vereist is. Later wordt bekend gemaakt wanneer dit het geval is.

Opslag verhoogd in NOW 2.0
Voor het berekenen van de tegemoetkoming werd in de NOW 1.0 uitgegaan van de loonsom met daar bovenop een opslag van 30%. In de nieuwe regeling NOW 2.0 wordt deze opslag verhoogd naar 40% om zo een betere dekking van de overige kosten te krijgen zoals bijvoorbeeld vakantiegeld en pensioenpremies. Met de hogere opslag wil het kabinet ook compensatie bieden voor andere kosten.

Handreiking seizoenbedrijven
De NOW 1.0 is met terugwerkende kracht voorts uitgebreid met een gewijzigde berekeningswijze van de loonsom voor seizoenbedrijven. Hierbij wordt niet uitgegaan van de loonsom in januari ter bepaling van de tegemoetkoming in de loonkosten, maar van de loonsom van maart tot en met mei. De aangepaste berekeningswijze wordt automatisch toegepast indien dit voor een werkgever voordeliger uitpakt.

Subsidies verminderen tegemoetkoming NOW
De NOW-regeling voorziet in een tegemoetkoming op basis van de verminderde omzet. Daarbij is van belang dat eventueel verkregen subsidies in het kader van de coronacrisis, bijvoorbeeld van de TOGS of de nieuwe regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb, meetellen als omzet en dus de NOW-subsidie verminderen.

Scholing bij NOW 2.0
Werkgevers die de NOW 2.0 aanvragen, moeten hun werknemers stimuleren om aan bij- en omscholing te gaan doen. Werkgevers leggen hier bij aanvraag van de NOW 2.0 een verklaring over af. Vanaf juli kunnen deze werknemers via het crisispakket ‘NL leert door’ kosteloos online scholing en ontwikkeladviezen volgen om zich aan te passen aan de nieuwe economische situatie. Het kabinet maakt hiervoor € 50 miljoen extra vrij. Let wel, de regeling moet nog verder worden uitgewerkt.

TVL: Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb vervangt TOGS-regeling (rijksoverheid)

TVL vanaf oktober 2020

Bron: SRA - Publicatiedatum: 28-05-2020

Mkb-bedrijven die extra getroffen worden door de coronacrisis, kunnen in het steunpakket 2.0 opnieuw een tegemoetkoming krijgen in de vaste lasten. De tegemoetkoming bedraagt maximaal € 50.000 voor een periode van vier maanden, juni tot en met september, voor bedrijven met een omzetdaling van ten minste 30%.

Wie komt in aanmerking?
De Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb, de TVL, is de opvolger van de TOGS-regeling. Via de TOGS kunnen specifieke bedrijven een eenmalige tegemoetkoming krijgen van € 4.000 vanwege de vaste lasten. Bedrijven die voor de TOGS in aanmerking komen, kunnen ook een beroep doen op de nieuwe TVL. Dit betekent dat ook de mogelijkheid om de TVL aan te kunnen vragen, weer afhankelijk is van de SBI-code van een bedrijf.

Negatief effect van overheidsmaatregelen
De TVL is specifiek bedoeld voor bedrijven die geraakt worden door de overheidsmaatregelen tegen het coronavirus. Gedacht moet worden aan horeca, recreatie, sportscholen, evenementen, kermissen, speelautomatenhallen, podia en theaters. De verwachting is dat een aantal van deze sectoren ook in de zomermaanden nog gesloten moet blijven.

Omvang tegemoetkoming
Hoeveel de tegemoetkoming voor een bepaald bedrijf precies bedraagt, is afhankelijk van de omvang van het bedrijf, de hoogte van de vaste kosten, en de mate van omzetderving. Let op! Als voorwaarde voor de tegemoetkoming geldt dat de omzet van het bedrijf minstens 30% gedaald moet zijn.

Bedrijfsvoering weer rendabel maken
Het kabinet wil verder met de betreffende sectoren en gemeenten onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de bedrijfsvoering weer rendabel te maken voor bedrijven die weer mogen openen. Gedacht kan dan worden aan verlenging van het seizoen, aanpassingen in de pacht en verlengde openingstijden. Let op! Net als de tegemoetkoming via de TOGS is ook de TVL belastingvrij.

TOGS: Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (rijksoverheid)

Noodloket Rijksoverheid
Het Noodloket is één van de maatregelen van het kabinet om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis.

Wat is het Noodloket?
Het Noodloket is een regeling voor ondernemers die getroffen worden door de maatregelen van de overheid in de coronacrisis. Ondernemers kunnen een eenmalige tegemoetkoming ontvangen. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. De voorwaarden worden op dit moment uitgewerkt.

Welke sectoren kunnen terecht bij het Noodloket?
Het Noodloket is bedoeld voor sectoren waar de gezondheidsmaatregelen grote gevolgen hebben voor de inkomsten. Zoals eet-en drinkgelegenheden, sport- en fitnessclubs, de reisbranche, kappers, visagisten, schoonheidssalons en nagelstudio’s. De regeling wordt op dit moment uitgewerkt.

Aan welke criteria moeten de ondernemingen voldoen om gebruik te kunnen maken van het Noodloket?
De regeling wordt op dit moment uitgewerkt worden. Een volledig beeld van de criteria is er nog niet.

Komt een ondernemer met zaak in eigen huis in aanmerking voor het noodloket?
Nee, ondernemers met zaak in eigen huis zijn uitgesloten. Om in aanmerking te komen moeten ondernemers een fysieke inrichting buiten het eigen huis hebben waar zij werkzaamheden verrichten. De regeling zet in op het niet meer kunnen betalen van vaste lasten vanwege maatregelen die getroffen zijn door het coronavirus. Voor ZZP’ers wordt gewerkt aan een aparte regeling.

Waar kan ik een aanvraag doen om gebruik te kunnen maken van het noodloket?
Op dit moment is het nog niet mogelijk een aanvraag te doen bij het Noodloket. De Rijksoverheid en de RVO werken de regeling op dit moment uit. De regeling ‘Noodloket’ zal worden uitgevoerd door de RVO. Zodra de regeling opengesteld wordt, zullen wij daarover communiceren via deze website, van rvo.nl en KvK.

Stelt de overheid eisen aan hoe ik als ondernemer de tegemoetkoming uit het Noodloket besteed?
Nee. U mag zelf bepalen waar u het geld aan uitgeeft. Het bedrag dat u ontvangt is een eenmalige gift van het kabinet, met oog op vaste lasten die betaald moeten blijven worden terwijl inkomsten teruglopen of stilvallen. De tegemoetkoming uit het Noodloket is vastgesteld op € 4.000,- per onderneming. Hier wordt blijkbaar uitgegaan van een klein MKB-bedrijf met een beperkt aantal werknemers.

Hoe wordt de schade vergoed van ondernemingen van grotere omvang?
De tegemoetkoming uit het Noodloket is erop gericht om mkb-bedrijven, snel te helpen. Deze regeling is gericht op bedrijven die als gevolg van de maatregelen hun omzet zien verdwijnen. Zoals eet- en drinkgelegenheden en schoonheidssalons, die bijvoorbeeld de huur van hun bedrijfspand moeten blijven doorbetalen terwijl zij geen of nauwelijks inkomsten ontvangen. Grote bedrijven, die niet aan de MKB definitie voldoen, komen hiervoor niet in aanmerking. Naast de tegemoetkoming uit het Noodloket kunnen ondernemingen en bedrijven gebruik maken van andere maatregelen die de overheid beschikbaar heeft gesteld.

Waarom per bedrijf maar een bedrag van € 4.000? Er is per bedrijf toch veel meer nodig?
Het noodpakket bestaat allereerst uit generieke maatregelen op het terrein van loonkosten en op liquiditeitssteun. Aanvullend hierop is er dit noodpakket voor ondernemers die direct zijn getroffen door overheidsmaatregelen ter bestrijding van de coronacrisis. Snelheid is hierbij van het grootste belang, daarom heb ik gekozen voor een simpele vormgeving met een vast bedrag.

Bedrijven in welke sectoren krijgen dit bedrag?
Het betreft sectoren die door de overheidsmaatregelen getroffen zijn ter beperking van het coronavirus. Het gaat hier in het bijzonder om eet- en drinkgelegenheden en andere etablissementen die het grootste deel van hun activiteiten noodgedwongen moeten staken zoals schoonheidssalons en anderen die mogelijk in de problemen komen vanwege de 1,5 meter afstandseis. De voorwaarden worden op dit moment uitgewerkt. Indien nodig worden de voorwaarden geactualiseerd.

Uitbreiding SBI codes per 15 april

Betalingsproblemen door coronavirus? Vraag uitstel van betaling aan

Uitstel van betaling gemeentelijke belastingen
Verlenging aanvragen uitstel van betaling belastingen tot eind september 2020

Check om in aanmerking te komen voor de TOZO, Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Zelfstandig Ondernemers

Wat doet de gemeente Amsterdam voor ondernemers in coronatijd.

Laatste nieuws