Opinie: Kloppen de cijfers die de gemeente over B&B’s gebruikt wel?

Laten we voor de verandering eens met de conclusie beginnen: de wethouder heeft zijn quota op drijfzand gebouwd. Veel goedwillende B&B eigenaren worden het slachtoffer van het gemeentelijke onvermogen om een goede administratie te voeren. De winnaars zijn de grote hotelketens die bij een schaars aanbod hun prijzen kunnen verhogen en winsten via belastingontwijking weg kunnen sluizen. Is dat het Amsterdam dat dit kneiterlinkse bestuur wil? Is dat het Amsterdam dat de burgers van Amsterdam willen?

Op woensdag 20 november j.l. besprak de raadscommissie bouwen en wonen
de voorstellen voor de nieuwe huisvestingsverordening. Belangrijk discussiepunt was de in te stellen quota voor Bed&Breakfasts. GroenLinks raadslid Dorrit de Jong betoogde meerdere malen tijdens het debat dat de quota niet ruimer hoeven omdat die hoog genoeg zijn om alle huidige B&B’s van een vergunning te voorzien. Dit klopt absoluut niet!

De gemeente heeft haar administratie niet op orde. Na een snelle telling in de buurt waar ik woon en waar wij elkaar ook echt kennen, Waterland, kan ik alleen maar concluderen dat het quotum niet toereikend is om alle B&B’s van een vergunning te voorzien. Het quotum is op 24 gebaseerd en er zijn 38 geregistreerde B&B’s in Landelijk Noord, zo bleek na een gedegen telling. Plus nog eens 10 boeren met een B&B die buiten de regels vallen.

Of heeft de gemeente haar administratie wel op orde? Op 20 december 2018 heeft de toenmalige voorzitter van Amsterdam Gastvrij, Hans Onno van den Berg, een mail naar wethouder Ivens gestuurd met de volgende strekking: “… zijn enkele van onze leden op bezoek gegaan bij hun stadsdeel dat indertijd de bevestiging van de aanmelding verstuurde (inclusief afzendadres en briefnummer), maar daar bleek men van niets te weten of niets te kunnen vinden en werd verwezen naar de afdeling wonen van de centrale stad.

link naar artikel

Het antwoord van de wethouder kwam binnen enkele minuten en luidde “Dank voor de mail. Wij adviseren iedereen om zich opnieuw te melden voor 31 december 2018. Dat scheelt veel zoekwerk tussen allerlei papieren.” De conclusie naar aanleiding van deze mailwisseling kan alleen maar zijn dat de gemeente haar administratie niet op orde had. Vervolgens heeft AGV een oproep aan haar leden gedaan zich nogmaals voor de zekerheid aan te melden. Deze oproep heeft natuurlijk niet alle B&B eigenaren bereikt. Niet iedereen is lid van AGV. Persoonlijk heb ik mij ook niet nog een keer aangemeld aangezien ik het papieren bewijs van mijn aanmelding nog heb. Maar ik heb geen garantie dat ik op de lijst van gemeente sta, terwijl ik wel keurig toeristenbelasting betaal.

Dat de gemeente haar administratie vaker niet op orde heeft bleek eerder dit jaar toen de dienst belastingen aanmaningen stuurde om toeristenbelasting en rioolheffing te betalen stuurde naar inwoners die al keurig aangifte hadden gedaan. Zie ook dit artikel op de site van AT5.

De conclusie kan alleen maar zijn: de wethouder heeft zijn quota op drijfzand gebouwd.