Politiek: PvdA expertmeeting 11-2-2020 heeft niet het gehoopte resultaat

De PvdA organiseerde een expert meeting voor de raad, Amsterdam Gastvrij zat op de tribune en tekende het volgende op:

Kort verslag van de expertmeeting met de raadscommissie bouwen en wonen. Initiatief van de PvdA.

De grappigste conclusie van de experts is over het algemeen dat het geen zin heeft om op de platformen, zoals Airbnb te jagen. Daar bereik je niets mee. PvdA , als initiatiefnemer van de expert meeting wil nu juist Airbnb en vakantieverhuur verbieden. Jammer, een verkeerde strategie gekozen. Te simpel, te weinig nagedacht over het internationale krachtenveld.

Platforms komen en gaan, maar zullen altijd bestaan. Ook Airbnb zal verdwijnen. Met de beursgang wordt wellicht de eerste stap gezet. Maar voor hen komen weer andere in de plaats. Wel is er inmiddels een sterke concentratie van marktpositie ontstaan.

Van het verbieden van platfoms komt niets terecht, zeker niet na de recente uitspraak van de Europese rechter dat ze slechts bemiddelaar zijn, geen fysiek product aanbieden. Dat onderscheidt hen van bv Über, Google etc. Marktplaats is een interessante hier. Lijkt qua positie op Airbnb c.s.

Een andere belangrijke vraag was of er een prijsopdrijvend effect van woningen door de platformen of door vakantieverhuur is? Het bleef bij een vaag antwoord.
Ook later tijdens de avond kwam dit punt, vooral door toedoen van Cda’er Havelaar vaker terug. De experts dachten van wel, vooral in het centum van de stad, maar konden niet met enige vorm van bewijs of onderzoeksgegevens komen. Het bleef bij: ik denk het wel, ik vermoed...

Als alternatief voor de huidige platformen wordt Fairbnb genoemd. Steun deze als gemeente, omdat deze niet puur vanuit winstoogmerk handelen. Een deel van de opbrengst is voor maatschappelijke doelen. Buurtpot, algemene voorzieningen en zo. Bij voorbeeld door hen een voordeel te geven. Een vergunning voor de verhuurder of minder T-belasting betalen. Over het algemeen was de sympathie, maar ook de scepsis echter groot. Te kleinschalig, gebrek aan professionaliteit.

Jeroen Oskam van de hotelschool heeft met studenten onderzoek gedaan naar Airbnb en de andere aanbieders. Hij heeft er een boek over geschreven. Hij had het vooral over het scrapen van de gegevens, zodat je toch een betrouwbaar beeld krijgt van de aantallen. Hij had ontdekt dat van de vakantieverhuurders 40% multi listers is, mensen met meer listings. Hij doelde hierbij op het aanbieden op meerdere adressen. Een voorbeeld zouden de sleutelbedrijven zijn. Vond ik verwarrend. En niet alleen ik. Iedereen gaf al snel een eigen interpretatie eraan en sprak de afschuw uit over huisjesmelkers e.d. Toch had hij een interessant punt te pakken.

Enkele andere resultaten:
De werkwijze van Airbnb clustert de vraag. Duwt het aanbod richting het centrum van de stad.
Prijsopdrijvend effect woningen is in het centrum hoog, daarbuiten niet.
De Rekenkamer gaf het advies: staar je niet blind op de platforms. Stuur op gewenst gedrag van huurders en verhuurders.
Zoek de juiste prikkels voor de verhuurder, zodat deze gewenst gedrag vertoont. Overlast wordt in Amsterdam niet aangepakt, terwijl daar de meeste klachten over gaan.
De jurist van het gezelschap experts benadrukte het begrip vakantieverhuur vooral als een datavraagstuk. Hij legde daarbij een link naar de Europese regelgeving. Het punt werd ook door anderen genoemd, maar het bleef een beetje vaag.

Een aardige uitsmijter, die ik maar de vergunningsparadox noem: Hoe meer je wilt regelen met een vergunningensysteem, hoe minder je bereikt als gemeente. Het wordt al snel te ingewikkeld en onhanteerbaar.

Eindconclusie: geen slechte avond, Airbnb-fobie is onzin. Toeristische verhuur is er en blijft er, los in samenwerking de problemen op.