Frits Hoefnagel: Wethouder met enorme hekel aan Amsterdam

Amsterdam telt ruim 35.000 hotelkamers en vele andere mogelijkheden om te overnachten, zoals Airbnb. In totaal overnachtten daar in 2018 bijna zeventien miljoen mensen. Een zeer gevarieerde groep: het ging om bezoekers uit zowel Twente en Friesland als uit Sydney en Moskou.

Mensen komen om verschillende redenen: een congres in de RAI, een tentoonstelling in de Hermitage, een operavoorstelling tijdens het Grachtenfestival, een optreden van het Concertgebouworkest, een rondvaart door de grachten of een voorstelling in het De La Mar theater of Carré. Deze toeristen leveren de stad geen overlast op, maar zorgen door hun aanwezigheid voor een rijker cultuuraanbod, inkomsten in de horeca en werkgelegenheid. De toeristische sector is goed voor ruim 10 procent van de werkgelegenheid in de hoofdstad en vertegenwoordigt 5 procent van de economie. Er werken meer dan 70.000 mensen, van wie velen weinig of niet zijn opgeleid.

Amsterdam kent ook toerisme dat minder prettige gevolgen met zich meebrengt. Toeristen die komen voor een van de vele coffeeshops, een bezoek aan de Wallen of een bachelorparty. De bekende feesten van Britten die al dronken van boord komen en een weekend blowend en zuipend in het centrum verblijven, zijn velen al jarenlang een doorn in het oog. Grootste probleem is dat deze bezoekers geen strobreed in de weg wordt gelegd tijdens het volkotsen van de grachten en het onderpissen van de historische gevels.


De oplossing daarvoor is om deze bezoekers stoned of dronken een nachtje in een cel te plaatsen. Precies zo lang, dat ze hun boot of vliegtuig terug naar huis missen, zodat ze hun baas, vrouw of moeder moeten bellen om uit te leggen waarom ze nog niet thuis zijn. Het zal voor betrokkenen grote kosten met zich meebrengen en binnen een paar maanden weet de hele wereld dat er in Amsterdam wordt gehandhaafd, dus dat je je moet gedragen. Niet echt vreemd zou je zeggen, maar wel nodig.


Hotelkamers dicht
De nieuwe Amsterdamse economiewethouder Victor Everhardt (D66), afkomstig uit Utrecht, begrijpt nog niet veel van de situatie in Amsterdam. Hij wil een maximum aan het aantal toeristen. Hij wil hotelkamers kunnen sluiten wanneer er naar zijn mening te veel toeristen naar de hoofdstad komen. In een brief aan de gemeenteraad schrijft hij dat „in samenwerking met het Rijk, het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBTC) en diens regionale partners” toeristen moet worden ontraden naar Amsterdam te gaan. Jos Vranken, directeur NBTC, weet van niets en zegt in Het Parool: „Zo werkt het ook helemaal niet in toeristische promotie; als je mensen iets ontraadt, dan maak je ze er juist op opmerkzaam.”
Heeft deze wethouder niet door dat cafés, restaurants, hotels, culturele instellingen en attracties momenteel aan het vechten zijn om te overleven? Een omzet van 30 tot 40 procent van de normale omzet is voor velen maximaal. Sommige restaurants, cafés en theaters zijn nog niet open door de verplichting van anderhalve meter afstand. Je moet wel een enorme hekel hebben aan Amsterdam om dan nu met zo’n voorstel te komen.

Iamsterdam

Afgelopen week overleed de bedenker van het citymarketinglogo van New York, I ❤️ NY, waarschijnlijk het enige logo dat nog bekender is dan Iamsterdam. Misschien kan de burgemeester de strategie achter dat beleid, waarbij het gaat om stadstrots, creativiteit, innovatie en handelsgeest, eens aan de wethouder uitleggen. Kan ze meteen haar plannen voor de Wallen nog eens onder de aandacht brengen.