Telegraaf: B&W: uitzondering voor tweede huis Halsema

Amsterdam Burgemeester Femke Halsema mag een woning onttrekken aan de woningvoorraad als zij in Noord (Holysloot) wil wonen, zo oordelen B enW.

Het college heeft de hardheidsclausule ingezet. Dit is de mogelijkheid van een overheidsorgaan om van (dwingende) wetgeving af te wijken als een beslissing voor een burger of onderneming tot een onvoorzien en onredelijk nadeel leidt.

Verboden

Het is binnen de gemeentegrenzen van de hoofdstad verboden om een tweede woning te hebben. Dat is woningonttrekking. Als een van de weinigen in de stad kan Halsema die regel naast zich neer leggen. De vergunning die wordt verstrekt geldt tijdens het burgemeesterschap.

Advocaat Iris de Roos verbaast zich. “De burgemeesterswoning hoort niet tot de woningvoorraad, zo werd door de gemeente gesteld. Daarmee werd eigenlijk beweerd dat de burgemeester geen twee woningen bewoont als ze in Noord haar weekeinden door brengt. Maar waarom moet Halsema dan een onttrekkingsvergunning hebben?”Ook bij de hardheidsclausule heeft De Roos bedenkingen. Ïn het geval Halsema is geen sprake van een onredelijk en onbillijk gevolg.”

Tim Klein Haneveld van de vereniging Amsterdam Gastvrij noemt de toewijzing van de vergunning aan Halsema éen staaltje klassenjustitie’. Ër wordt met twee maten gemeten. Gewone Amsterdammers hadden nnoit een vergunning gekregen. Voor hen is het verboden een tweede woning te hebben zonder dat je daar in woont. En die hardheidsclausule? Diet zet je alleen in als mensen in enorme nood zijn. Met alle respect, maar daar is in dit geval toch geen sprake van?”

etc.etc.

Hele artikel