Bijeenkomst (gemeenteraadsverkiezingen) 7 maart 2022 groot succes!

Maandag 7 maart werd bedoeld, veel informatie en goede voorlichting door beide onze beide 's avonds belangen. Een fantastische aftrap van Egbert van der Zee en Elena Simons, later meer. Een grote opkomst voor veel en diverse vragen. Een goede start voor 16 maart en de voorbereidingsperiode.


Met de verkiezingen op komst heeft Amsterdam Gastvrij een avond belegd voor haar leden om terug te kijken op de beslissingen van de gemeenteraad in de afgelopen periode. Onze huidige voorzitter Maarten Bruinsma heeft dit heel duidelijk laten zien middels sheets (te zien op de website) en onze ‘oude’ voorzitter heeft de 2 politici aan de tand gevoeld over hun gedachten, mening over de komende periode aan de hand van de verkiezingsprogramma’s. Een goede voorbereiding op onze keuze op 16 maart as. 

D66 (Eric Schmit, 9e op de lijst) en CDA (Rogier Havelaar, 2e op de lijst)) hebben de handschoen opgepakt.

D66 zet in op herstel (veel hosts hebben moeten interen), zet in kwaliteit toerisme en op geen overlast in het centrum voor de komende 4 jaar. Eric beaamde dat cijfers de beste basis zijn om een beleid te vormen. Hij ziet de host van de B&B als oplossing voor het probleem om toeristen naar de stad te halen die in onze cultuur geïnteresseerd zijn. Hij ziet de hosts als de gastheren van de stad. Het beleid moet ook gestoeld worden op gesprekken vooraf met o.m. hosts en niet op aannames. Er moet een afdeling komen die zich alleen met het toerisme bezighoudt; hij ging niet zover om een wethouder Toerisme te promoten. Ook de legale Vakantieverhuur ziet D66 niet als een oorzaak van overlast.

CDA heeft al een historie in haar beleid t.o.v. toeristische verhuur in de laatste periode laten zien (Zie sheets op de website) en had veel kritiek op de manier waarop sommige besluiten en amendementen tot stand zijn gekomen. Ziet meer heil in een vast bedrag voor de toeristenbelasting dan een percentage omdat veel bezoekers die zorgen voor overlast vaak naar goedkope overnachtingen op zoek zijn. Hij wil handhaving binnen 30 min ter plaatse (ook dus bij B&B’ s en Vakantieverhuur) om de overlast aan te pakken en niet ter controle van de regels na een paar dagen.  

Rogier maakte duidelijk dat het beleid mede wordt bepaald door de W.I.A. (Wonen In Amsterdam), een steeds terugkerend onderzoek. De hosts van de B&B ’s moeten met rust worden gelaten. Hij gaf duidelijk aan dat een loting heel onzorgvuldig is en gebruik van termen als voornemen tot boete niet gebruikt mag worden. Het aantal juridische procedures is hiermee dusdanig hoog geworden dat het moeilijk is voor de gemeente om de relevante zaken goed aan te pakken.

Beiden zien het als noodzaak om het boetebeleid opnieuw op te zetten; de huidige boetes zijn veel te hoog. Ook waren ze het eens over de aanpak van overlast in het centrum. D66 ziet heil in het minderen van de ramen en het opzetten van een prostitutie hotel (dit wordt onderzocht) en de CDA in de eis om de coffeeshops alleen aan Nederlands ingezeten hun producten te laten verkopen. Vakantieverhuur is niet synoniem met overlast en behoeft daarom geen beperkingen. Zelf miste ik de visie om terug te gaan naar de 60 dagen aangezien de goede Vakantieverhuurder zich ook heel erg inzet voor kwalitatief toerisme in onze stad. Juist met meer dagen beschikbaar kunnen huidige eigenaren zelf de gasten ontvangen en begeleiden. En vooral hier dus een andere kijk op het boetebeleid.

Rogier haalde de W.I.A. en het volksinitiatief aan (voor een maximumaantal overnachtingen per jaar) om als basis voor het beleid te gebruiken. Hij beaamde dat het terugvallen op de steeds veranderende Huisvestingswet vanwege een uitsprak van de Raad van State niet bevorderlijk is voor een juist beleid.

In de huidige Gemeenteraad heeft het CDA aangetoond het particulier toeristische verhuur goed te begrijpen. D66 was een goede 2e hierin maar in dat verkiezingsprogramma staan wel een paar zaken die niet zo prettig zijn voor onze toekomst.

De standpunten van de VVD, Groen Links, PvdO, CU en Volt zijn niet aan bod gekomen aangezien er geen vertegenwoordiging was.

De 2 sprekers voorafgaande aan deze discussie hebben ons laten zien hoe belangrijk feiten en data zijn.

Egbert van der Zee heeft in een gedegen onderbouwd verhaal aangetoond dat cijfers de basis moeten zijn voor een beleid op toerisme in een stad als Amsterdam. Geen aannames maar de feiten zoals bekend vanuit de onderzoeken als W.I.A. Hij bepleitte een speciale afdeling alleen voor het toerisme, bemand met deskundigen; de opleidingen zijn er zowel in Leuven, als Breda als Leeuwarden. Op universitair en hbo-niveau. Aan onze nieuwe gemeenteraad om dit advies op te volgen en aan ons, de leden van Amsterdam Gastvrij als inwoners van Amsterdam om ook een College te kiezen wat de waarde van zo’n advies kan waarderen. En het belang van het onderzoek van de expertpool toeristische verhuur woonruimte (in samenwerking met Bureau Stedelijke Planning (part of Sweco)) in te zien. De sheets komen op de website.

Elena Simons benaderde het toerisme op een creatieve manier en wil heel graag de hosts helpen een alternatieve agenda te bieden voor onze gasten. We kunnen onze reacties kwijt op https://www.reinventtourism.com/.

Maandag 7 maart werd een avond zoals bedoeld, veel informatie en goede voorlichting door zowel onze beide ‘voorzitters’ als de aanwezige politici. Een grote opkomst zorgde ook voor veel diverse vragen. Een goede start voor 16 maart en de komende raadsperiode.


Geluidsopname (volgt)
Presentatie Maarten Bruinsma Presentatie Egbert van der Zee Presentatie Tim Klein Haneveld (volgt) Verkiezingen overzicht