Telegraaf: B&W: uitzondering voor tweede huis Halsema

Amsterdam Burgemeester Femke Halsema mag een woning onttrekken aan de woningvoorraad als zij in Noord (Holysloot) wil wonen, zo oordelen B enW.

Het college heeft de hardheidsclausule ingezet. Dit is de mogelijkheid van een overheidsorgaan om van (dwingende) wetgeving af te wijken als een beslissing voor een burger of onderneming tot een onvoorzien en onredelijk nadeel leidt.

Verboden

Het is binnen de gemeentegrenzen van de hoofdstad verboden om een tweede woning te hebben. Dat is woningonttrekking. Als een van de weinigen in de stad kan Halsema die regel naast zich neer leggen. De vergunning die wordt verstrekt geldt tijdens het burgemeesterschap.

Advocaat Iris de Roos verbaast zich. “De burgemeesterswoning hoort niet tot de woningvoorraad, zo werd door de gemeente gesteld. Daarmee werd eigenlijk beweerd dat de burgemeester geen twee woningen bewoont als ze in Noord haar weekeinden door brengt. Maar waarom moet Halsema dan een onttrekkingsvergunning hebben?”Ook bij de hardheidsclausule heeft De Roos bedenkingen. Ïn het geval Halsema is geen sprake van een onredelijk en onbillijk gevolg.”

Tim Klein Haneveld van de vereniging Amsterdam Gastvrij noemt de toewijzing van de vergunning aan Halsema éen staaltje klassenjustitie’. Ër wordt met twee maten gemeten. Gewone Amsterdammers hadden nnoit een vergunning gekregen. Voor hen is het verboden een tweede woning te hebben zonder dat je daar in woont. En die hardheidsclausule? Diet zet je alleen in als mensen in enorme nood zijn. Met alle respect, maar daar is in dit geval toch geen sprake van?”

etc.etc.

Hele artikel

Parool: 1500 Amsterdammers moeten hun woning voor 1 juli van Airbnb halen

Michiel Couzy

Circa 1500 Amsterdammers moeten hun woning van Airbnb halen omdat vakantie­verhuur in hun buurt per 1 juli verboden is. Het verbod en de nieuwe vergunningsplicht moeten leiden tot minder overlast.

Woensdag 1 juli gaan twee belangrijke maatregelen in voor vakantieverhuur van Amsterdamse huizen: een vergunningsplicht voor alle verhuurders en een verbod in drie gebieden in de binnenstad, rondom de Oudezijds Achterburgwal, de Nieuwezijds Voorburgwal en in het zuidelijke deel van de grachtengordel, grofweg tussen Amstel en Leidsegracht. In deze buurten staan nu zo’n 1500 woningen op Airbnb, zo’n 6 procent van de circa 25.000 advertenties voor vakantieverhuur in de hele stad.

Uit onderzoek naar toerisme in Amsterdam blijkt dat de overlast het grootst was in de drie binnenstadsbuurten waar nu een verbod op vakantieverhuur komt. Wethouder Laurens Ivens denkt niet dat die overlast door het verbod ineens zal verdwijnen. In de gebieden zijn immers ook nog 18.414 hotelbedden, 217 bed&breakfasts en 307 toeristenwinkels. “Ik reken mij niet rijk. Vakantieverhuur is niet dé verklaring voor overlast, maar het aanbod aan hotelkamers en toeristenwinkels is veel lastiger te beperken. Ik weet wel zeker dat de overlast nog groter zal zijn als we niets doen.”

Volgens Airbnb is het verbod een schending van de basisrechten van Amsterdammers. Ook Amsterdam Gastvrij, de belangenbehartiger van vakantieverhuurders in Amsterdam, is tegen het verbod. “Het gemeentebestuur wil laten zien dat het iets doet aan de overlast, maar dit verbod zal niet helpen,” zegt Tim Klein Haneveld, voorzitter van Amsterdam Gastvrij. “Door strenge handhaving is de overlast al verminderd. De tijd dat grote groepen toeristen opgepropt zaten in een kamer, ligt achter ons.”

Vergunningstelsel opgetuigd

Vanaf 1 juli moeten alle Amsterdammers een vergunning aanvragen als ze hun huis willen verhuren aan toeristen – een gevolg van een ­uitspraak van de Raad van State in januari. Die bepaalde dat voor vakantieverhuur een vergunning nodig is. Omdat de stad geen vergunningstelsel had, was verhuur aan toeristen van de ene op de andere dag illegaal. Ivens heeft de afgelopen maanden alsnog een vergunningsstelsel opgetuigd, waarmee hij Airbnb legaliseert. De aanvraag verloopt digitaal en kost 45 euro.

Ivens heeft overwogen om net als de gemeente Den Haag vakantieverhuur illegaal te laten. Uiteindelijk heeft hij toch besloten een vergunningsstelsel in het leven te roepen. Als de gemeente geen mogelijkheid biedt om aan een vergunning te komen, kan ze ook geen boetes opleggen voor verhuur zonder vergunning, is zijn redenering. Juristen van de gemeente denken dat vakantieverhuur dan vrij spel krijgt.

Amsterdammers hebben niet alleen een vergunning nodig, maar moeten vakantieverhuur ook melden en straks, als de nieuwe wet door de Kamer is, komt daar een registratieplicht bij.

Illegale hotels

Hierdoor is het makkelijker voor de gemeente verhuur aan te grote groepen of langer dan 30 dagen per jaar te beboeten. Ivens hoopt dat illegale hotels hierdoor afhaken en het aanbod aan vakantieverhuur krimpt. “Voor de coronacrisis zagen we sowieso al een lichte daling,” zegt hij.

Klein Haneveld van Amsterdam Gastvrij verwacht ook dat het aanbod vakantieverhuur zal afnemen. “Door de vergunningsplicht wordt het kaf van het koren gescheiden en daar zijn we blij mee.”

Parool: AGV: ‘Wethouder toerisme mét kennis is welkom’

Een wethouder van Toerisme moet er zeker komen, betoogt lezer Tim Klein Haneveld van ‘Amsterdam Gastvrij’. ‘Maar laat dat wel iemand zijn die zich beter verdiept in de feiten.’

Volg hier de AGV actie vóór een Amsterdamse Wethouder Toerisme

De oproep van ‘Amsterdam heeft een keuze’ tot de installatie van een wethouder voor Toerisme en Leefbaarheid verdient steun.

Het is onbegrijpelijk dat in Amsterdam, waar toerisme een van de belangrijkste maatschappelijke ­thema’s is, geen bestuurder eenduidige verantwoordelijkheid draagt voor dit onderwerp. Het huidige beleid is gefragmenteerd, daardoor niet effectief en getuigt van weinig visie. Samenhang in de ontwikkeling van beleid over alle facetten van toerisme, zowel de lusten als de lasten, is hard nodig. Een wethouder kan hier een positieve bijdrage aan leveren en het zou goed zijn om dit voorstel terug te zien in de programma’s van de verschillende politieke partijen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022.

In het voorstel wordt als een van de taken van deze nieuwe wethouder het ‘handhaven van de bovengrens van 12 miljoen toeristenovernachtingen per jaar’ genoemd. Dat aantal van 12 miljoen lijkt uit de lucht gegrepen. De waarheid is dat het aantal overnachtingen weinig zegt over overlast en drukte.

Bijna 60 procent van de jaarlijkse bezoekers aan de stad zijn dagjesmensen, van wie vermoedelijk een groot deel uit Nederland. Dagjesmensen brengen de meeste tijd door in de openbare ruimte en geven in vergelijking met overnachtende bezoekers weinig uit. Als je drukte in de stad wilt bestrijden, ligt daar dus de sleutel.

De initiatiefnemers pleiten voor een verbod op vakantieverhuur. Zeker, er is de afgelopen jaren misbruik gemaakt van de mogelijkheden van vakantieverhuur. Pandjesbazen die hele panden verhuren aan toeristen. Dat is en was illegaal. Gelukkig treedt handhaving daar inmiddels met succes streng tegen op.

Amsterdam zoals we het nu kennen, kan niet alleen draaien op Amsterdammers. Dat zal elke kroegbaas, restauranthouder of museumdirecteur bevestigen. Om dat te illustreren: het GVB is voor 40 procent van zijn inkomsten afhankelijk van bezoekers aan de stad.

Een uitstekend idee dus om te pleiten voor een wethouder van Toerisme. Die moet er zeker komen. Maar laat dat wel iemand zijn die zich beter verdiept in de feiten dan de initiatiefnemers van deze goedbedoelde petitie. We hebben een wethouder nodig die opkomt voor de belangen van Amsterdammers én voor het toerisme als motor van de economie. Zodat de stad leefbaar én gastvrij blijft.

Tim Klein Haneveld (voorzitter Amsterdam Gastvrij), Amsterdam

B&B houders bieden hulp aan Amsterdamse zorg- en hulpverleningsinstellingen

Nu we zwaar getroffen zijn door het corona virus en alle gasten hebben afgezegd, veelal zonder dat er een deel van inkomen tegenover stond, staan onze ruimtes voorlopig leeg!

Het goede nieuws is: we hebben nu de ruimte en de gelegenheid om die in te zetten voor mensen die het hard nodig kunnen hebben de komende tijd. We verwachten binnenkort in Amsterdam veel extra zorgverleners van buiten de stad. Er kunnen allerlei redenen zijn dat zij tijdelijk dicht bij hun werk moeten worden ondergebracht.

Reactie OLVG slaapcoördinator: Wat een ongelofelijk mooi initiatief! Hier zijn we erg blij mee. Het is hartverwarmend hoe iedereen de medewerkers in de zorg wil ondersteunen. Op dit moment hebben wij via rechtstreekse aanbod diverse appartementen aangeboden gekregen en ook hotels. De vraag daarentegen is op dit moment nog laag. Zelf verwacht ik wel dat de vraag flink toe gaat nemen omdat steeds meer medewerkers binnen onze organisatie hiervan op de hoogte zijn.

Het matchen doe ik nu zelf, maar met jullie systeem wordt dat ook vele malen makkelijker. Graag maken wij gebruik van uw aanbod en ontvangen graag de inlogcodes.

Dagblad Trouw: Hotels en b&b's bieden zorgverleners een slaapplek. ‘Het is fijn iets terug te doen in deze bizarre tijd’

Hoe het werkt:

  1. Amsterdam Gastvrij schrijft instellingen zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, ambulance, GGD en politie, maar ook de gemeente in Amsterdam aan over deze actie.

  2. Instellingen krijgen van ons een inlogcode om te kijken in het aanbod. Voorwaarde voor het inzien van de gegevens van de aanbieder, is dat ze voor niets anders dan corona gerelateerde opdrachten worden gebruikt. U zult ook afspraken met de gast zelf maken, zorgverleners zullen altijd een ID van de instelling waar ze voor werken kunnen overleggen.

  3. U vult hieronder het formulier in, de volgende gegevens komen op een besloten webpagina terecht waar alleen instellingen toegang toe hebben: e-mail / postcode / webadres / aantal personen / aantal kamers.

  4. Instellingen kijken via het webadres van de aanbieder naar het aanbod en de beschikbaarheid en nemen direct via mail contact op met hosts waarvan de aanbieding het best overeenkomt met wat de instelling nodig heeft. Vanaf dit moment heeft Amsterdam Gastvrij geen bemoeienis. Dit is de pagina voor de instellingen (openbare pagina). De pagina waar uw aanbod op staat is om veiligheidsredenen alleen toegankelijk voor de instellingen met een inlogcode.

  5. Als U een afspraak met een instelling maakt zet dan de data in uw kalender op ‘bezet’ zodat andere instellingen kunnen zien welke data wél beschikbaar zijn.

  6. Richtlijn van Amsterdam Gastvrij is een onkostenvergoeding van 15 euro per nacht.

Raad van State uitspraak: Fout in Am­ster­dam­se re­gels voor wo­ning­ver­huur aan toe­ris­ten

De gemeente Amsterdam biedt haar inwoners ten onrechte de mogelijkheid om vrijstelling te vragen van het verbod om zonder vergunning een woning aan toeristen te verhuren. Deze vrijstellingsmogelijkheid is in strijd met de Huisvestingswet en is daarom ‘onverbindend’. Dit betekent dat de gemeentelijke vrijstelling voor woningverhuur in Amsterdam niet meer geldt. Dit volgt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (29 januari 2020).

Read More

AGV in het Brandpunt

Commentaar AGV op artikel in Brandpunt

Amsterdam Gastvrij is een onafhankelijke belangenorganisatie voor vakantieverhuurders en B&B’s en maakt zich hard voor verantwoorde verhuur en zinnige regelgeving. In het vandaag gepubliceerde artikel van Brandpunt wordt dit gelukkig onderschreven. Toch wordt in dit artikel de integriteit van onze leden in twijfel getrokken. Dat doet een groot aantal betrokken, gastvrije Amsterdammers die zonder overlast te veroorzaken gasten ontvangt in onze mooie stad tekort. Amsterdam Gastvrij zal hun belangen blijven vertegenwoordigen, onafhankelijk en in gesprek met bewoners, politiek, media en verhuur-platformen.

En ter kennisname:
Trouw, 7 december 2019 Een democratie kan niet zonder lobbyisten
AT5, 13 juli 2017 Toch geen 150.000 euro boete voor Iamb&b: 'Klap in gezicht van wethouder'

11 december, raadscommissie bouwen en wonen over struikelblokken HvV

In de raadscommissie bouwen en wonen van 20 november j.l. dwong de oppositie een vervolgvergadering af omdat er twijfel is over de juistheid en zorgvuldigheid van met name de voorstellen voor B&B’s en Woningdelen. Amsterdam Gastvrij riep haar leden weer op massaal naar de Stopera te komen en er werd een persontbijt georganiseerd bij een B&B vlak bij de Stopera. In de loop van de dag(en) vindt u hier meer informatie over hoe het allemaal verlopen is en hoe het verder gaat.

Telegraaf Cijfers B&B onjuist, mensen straks brodeloos

AT5/NU.nl Oppositiepartijen spreken zich uit tegen nieuwe beleid woningdelen

AT5/NU.nl Airbnb hielp bij ledenwerving Amsterdam Gastvrij

Trouw Een democratie kan niet zonder lobbyisten

Parool Oppositiepartijen willen uitstel nieuwe woonregels

AD/Parool Uitstel nieuwe woonregels, daar wil de raad niets van weten

Foto’s persontbijt, vergadering, vervolg

Persverklaring opositiepartijen (7 december)

Quota B&B berekening AGV

oproep CDA Rogier Havelaar (7 december)

kom naar de Stopera 11 december oproep AGV van Tim Klein Haneveld

NRC: Maatregelen voor Bed and Breakfast-houders verzacht, maar de loting blijft

Talk of the Town Amsterdam Vanaf januari is er een quotum voor B&B’s. De „onzinnige” maatregelen voor B&B-houders zijn minder streng dan verwacht, maar worden toch betwist.

Het wordt loten om een felbegeerde B&B-vergunning voor honderden Amsterdamse bed and breakfasthouders. En voor sommigen betekent dit: loten om hun huis, of zelfs hun lieve stad Amsterdam. Want die rendabele verhuurpraktijk is voor een deel van de uitbaters onmisbaar voor het kunnen ophoesten van de eigen huur of hypotheek.

Read More