Opinie: Mogen Amsterdammers vluchtelingen opvangen in hun eigen huis zonder het reële risico op een enorme boete?

Volgens de huisvestingsverordening van de gemeente Amsterdam (HVV) kan een woning niet voor minder dan 6 maanden worden bewoond zonder dat de eigenaar over een short stay vergunning beschikt. Die worden niet meer afgegeven. Ook dienen de zo opgevangen vluchtelingen tot één huishouden te behoren. Woningbouwcorporaties en vastgoedbedrijven kunnen dus geen vluchtelingen tijdelijk opvangen.

Volgens de HVV kan men in de eigen woning, zonder vergunning, slechts 1 (ander) eenpersoonshuishouden onderbrengen. Gewone bewoners kunnen dus vaak geen vluchtelingen opvangen, zeker niet wanneer er al een student inwoont.

B&B hosts hebben een vergunning op grond van de HVV om een huishouden tijdelijk te ontvangen, maar de groep mag maximaal uit vier personen bestaan, inclusief babies. De gastvrouw/-heer die dat doet zal de reguliere gasten moeten afzeggen, want naast reguliere gasten mag niet tegelijk ook een ander huishouden worden gehuisvest. De gastvrouw/-heer moet vervolgens iedere nacht thuis zijn om de regels na te leven. Strikt genomen mag een B&B houder geen privé logé in huis hebben terwijl er 4 gasten in de B&B kamers zijn. Bij overtreding van de regels dreigt, naast de dan al genomen inkomstenderving, een boete van € 21.750 en verlies van de vergunning.

Iemand met een vergunning voor vakantieverhuur kan maximaal 30 dagen maximaal 4 vluchtelingen opvangen, indien die niet tijdig zijn aangemeld, krijgt de vergunninghouder een boete van ruim € 8.700 en verliest de vergunninghouder waarschijnlijk de vergunning. Je kan niet achteraf melden en als gasten niet opdagen kan een vergunninghouder de melding niet corrigeren.

Al die regels zijn in de afgelopen paar jaar steeds strenger gemaakt en zijn die regels in normale tijden al idioot, de absurditeit ervan is wel heel erg wrang wanneer er een dringende noodzaak tot opvang is. Het lost de woningnood niet op en het biedt geen soelaas bij de behoefte aan noodopvang. Het zou fijn zijn wanneer de mensen die kunnen opvangen, dat ook mogen. Voor korte of lange termijn, in een zelfstandige woning, in een huurwoning en naast eventuele andere gasten.

Gemeente Amsterdam sta de Amsterdammers toe gastvrij te zijn en maak het mogelijk om maximaal onderdak te bieden aan vluchtelingen. Dat moeten we niet voor de rechter hoeven te bevechten, dat moet direct worden toegezegd en geregeld.

R. Sauer, Amsterdam

Intussen hebben we antwoord op bovenstaande vraag. Bekijk hier de correspondentie van Amsterdam Gastvrij met de gemeente onder het kopje EN VERDER

Bijeenkomst (gemeenteraadsverkiezingen) 7 maart 2022 groot succes!

Maandag 7 maart werd bedoeld, veel informatie en goede voorlichting door beide onze beide 's avonds belangen. Een fantastische aftrap van Egbert van der Zee en Elena Simons, later meer. Een grote opkomst voor veel en diverse vragen. Een goede start voor 16 maart en de voorbereidingsperiode.


Met de verkiezingen op komst heeft Amsterdam Gastvrij een avond belegd voor haar leden om terug te kijken op de beslissingen van de gemeenteraad in de afgelopen periode. Onze huidige voorzitter Maarten Bruinsma heeft dit heel duidelijk laten zien middels sheets (te zien op de website) en onze ‘oude’ voorzitter heeft de 2 politici aan de tand gevoeld over hun gedachten, mening over de komende periode aan de hand van de verkiezingsprogramma’s. Een goede voorbereiding op onze keuze op 16 maart as. 

D66 (Eric Schmit, 9e op de lijst) en CDA (Rogier Havelaar, 2e op de lijst)) hebben de handschoen opgepakt.

D66 zet in op herstel (veel hosts hebben moeten interen), zet in kwaliteit toerisme en op geen overlast in het centrum voor de komende 4 jaar. Eric beaamde dat cijfers de beste basis zijn om een beleid te vormen. Hij ziet de host van de B&B als oplossing voor het probleem om toeristen naar de stad te halen die in onze cultuur geïnteresseerd zijn. Hij ziet de hosts als de gastheren van de stad. Het beleid moet ook gestoeld worden op gesprekken vooraf met o.m. hosts en niet op aannames. Er moet een afdeling komen die zich alleen met het toerisme bezighoudt; hij ging niet zover om een wethouder Toerisme te promoten. Ook de legale Vakantieverhuur ziet D66 niet als een oorzaak van overlast.

CDA heeft al een historie in haar beleid t.o.v. toeristische verhuur in de laatste periode laten zien (Zie sheets op de website) en had veel kritiek op de manier waarop sommige besluiten en amendementen tot stand zijn gekomen. Ziet meer heil in een vast bedrag voor de toeristenbelasting dan een percentage omdat veel bezoekers die zorgen voor overlast vaak naar goedkope overnachtingen op zoek zijn. Hij wil handhaving binnen 30 min ter plaatse (ook dus bij B&B’ s en Vakantieverhuur) om de overlast aan te pakken en niet ter controle van de regels na een paar dagen.  

Rogier maakte duidelijk dat het beleid mede wordt bepaald door de W.I.A. (Wonen In Amsterdam), een steeds terugkerend onderzoek. De hosts van de B&B ’s moeten met rust worden gelaten. Hij gaf duidelijk aan dat een loting heel onzorgvuldig is en gebruik van termen als voornemen tot boete niet gebruikt mag worden. Het aantal juridische procedures is hiermee dusdanig hoog geworden dat het moeilijk is voor de gemeente om de relevante zaken goed aan te pakken.

Beiden zien het als noodzaak om het boetebeleid opnieuw op te zetten; de huidige boetes zijn veel te hoog. Ook waren ze het eens over de aanpak van overlast in het centrum. D66 ziet heil in het minderen van de ramen en het opzetten van een prostitutie hotel (dit wordt onderzocht) en de CDA in de eis om de coffeeshops alleen aan Nederlands ingezeten hun producten te laten verkopen. Vakantieverhuur is niet synoniem met overlast en behoeft daarom geen beperkingen. Zelf miste ik de visie om terug te gaan naar de 60 dagen aangezien de goede Vakantieverhuurder zich ook heel erg inzet voor kwalitatief toerisme in onze stad. Juist met meer dagen beschikbaar kunnen huidige eigenaren zelf de gasten ontvangen en begeleiden. En vooral hier dus een andere kijk op het boetebeleid.

Rogier haalde de W.I.A. en het volksinitiatief aan (voor een maximumaantal overnachtingen per jaar) om als basis voor het beleid te gebruiken. Hij beaamde dat het terugvallen op de steeds veranderende Huisvestingswet vanwege een uitsprak van de Raad van State niet bevorderlijk is voor een juist beleid.

In de huidige Gemeenteraad heeft het CDA aangetoond het particulier toeristische verhuur goed te begrijpen. D66 was een goede 2e hierin maar in dat verkiezingsprogramma staan wel een paar zaken die niet zo prettig zijn voor onze toekomst.

De standpunten van de VVD, Groen Links, PvdO, CU en Volt zijn niet aan bod gekomen aangezien er geen vertegenwoordiging was.

De 2 sprekers voorafgaande aan deze discussie hebben ons laten zien hoe belangrijk feiten en data zijn.

Egbert van der Zee heeft in een gedegen onderbouwd verhaal aangetoond dat cijfers de basis moeten zijn voor een beleid op toerisme in een stad als Amsterdam. Geen aannames maar de feiten zoals bekend vanuit de onderzoeken als W.I.A. Hij bepleitte een speciale afdeling alleen voor het toerisme, bemand met deskundigen; de opleidingen zijn er zowel in Leuven, als Breda als Leeuwarden. Op universitair en hbo-niveau. Aan onze nieuwe gemeenteraad om dit advies op te volgen en aan ons, de leden van Amsterdam Gastvrij als inwoners van Amsterdam om ook een College te kiezen wat de waarde van zo’n advies kan waarderen. En het belang van het onderzoek van de expertpool toeristische verhuur woonruimte (in samenwerking met Bureau Stedelijke Planning (part of Sweco)) in te zien. De sheets komen op de website.

Elena Simons benaderde het toerisme op een creatieve manier en wil heel graag de hosts helpen een alternatieve agenda te bieden voor onze gasten. We kunnen onze reacties kwijt op https://www.reinventtourism.com/.

Maandag 7 maart werd een avond zoals bedoeld, veel informatie en goede voorlichting door zowel onze beide ‘voorzitters’ als de aanwezige politici. Een grote opkomst zorgde ook voor veel diverse vragen. Een goede start voor 16 maart en de komende raadsperiode.


Geluidsopname (volgt)
Presentatie Maarten Bruinsma Presentatie Egbert van der Zee Presentatie Tim Klein Haneveld (volgt) Verkiezingen overzicht



Parool Opinie: ‘Particuliere, toeristische verhuur lost eerder overlast op dan dat het die veroorzaakt’

Op het bordje van de nieuwe gemeenteraad ligt ook de opdracht voor goed toerismebeleid. De feiten worden echter niet gebruikt en dat leidt tot schadelijke oplossingen. De gemeenteraad legt een link tussen overtoerisme, woningnood en particuliere, toeristische verhuur in een bed and breakfast (de bewoner is thuis terwijl er gasten verblijven) of vakantieverhuur (de bewoner is zelf op vakantie en gasten maken gebruik van de woning). Een link die met geen enkel feit onderbouwd wordt. Sterker nog, particuliere, toeristische verhuur lost eerder overlast op dan dat het die veroorzaakt! Immers, gasten die in direct contact met een Amsterdammer de stad ontdekken, zullen zich er veel meer van bewust zijn dat ze inderdaad precies dát zijn: gasten! In tegenstelling tot de meeste massatoeristen.

“Geen vakantieverhuur meer in de binnenstad en een beperkt aantal B&B-vergunningen zou de overlast sterk terugdringen.” Een feitelijk onjuiste aanname. In de binnenstad slaapt minder dan 2 procent van de toeristen bij particulieren. Men kan niet met droge ogen volhouden dat dát dus die ‘hordes toeristen’ zijn. En wat te denken van spreiding? Hotels zijn voornamelijk in het centrum, particuliere verhuur vindt voor 70 procent buiten het centrum plaats.

Nog zo een: “De vastgoedmarkt wordt wreed verstoord door de toeristische verhuur.” In slechts 0,4 procent van alle Amsterdamse woningen kun je slapen in een B&B, dát veroorzaakt dus niet de prijsopdrijving die nu plaatsvindt. Ander fabel: een B&B had ook een woning kunnen zijn. Maar zo zit het niet. B&B-hosts scheppen er plezier in bezoekers aan de stad zich gast te laten voelen, hen wegwijs te maken in Amsterdam, de do’s and don’ts uit te leggen. Zo iemand geeft die gastvrijheid niet op om jarenlang huurders in huis te nemen. B&B’s verbieden levert dus geen woningen op, net zomin als de legale vakantieverhuur van 30 nachten per jaar verbieden.

Wat wél gebeurt als de gemeente ook in de volgende periode blijft volharden in draconische maatregelen tegen bewoners die vooral een vriendelijke stad willen laten zien, is dat die bewoners, die de stijgende woonlasten nu nog net kunnen betalen door de inkomsten die ze uit toeristische verhuur halen, Amsterdam zullen verlaten. Daar komt geen leraar of politieman voor in de plaats, maar de opkoper die het pand weer voor veel geld doorverkoopt.

Kortom, Amsterdam doet er beter aan deze ambassadeurs van de stad te omarmen als eerste lijn tegen de overlastgevende toerist. Gemeenteraad, neem deze uitgestoken hand aan.

Diederik van der Staay, Amsterdam (Kernteamlid Amsterdam Gastvrij en parttime B&B-host)

WOB verzoek particuliere toeristische verhuur van Mr. Paul Goes binnenkort openbaar

Paul Goes, tot 1 juli 2021 werkzaam als raadsheer bij het Gerechtshof Amsterdam, produceerde een 200 pagina tellend onderzoek met de titel ‘Tutorial Toeristische Verhuur Deel A’ en ‘Tutorial Toeristische Verhuur Deel B’ naar toeristische verhuur en met name de wijze waarop de Raad van State omgaat met de zaken die zij op haar bord krijgt in relatie tot de wetgeving omtrent toeristische verhuur. De tutorial is gebaseerd op vakantieverhuur maar is grotendeels ook te lezen als voor B&B. Lees hier de samenvatting en de Korte inleiding bij de samenvatting. En hier het WOB verzoek.

De Europese Commissie heeft een Raadgeving/enquête t.a.v. particuliere toeristische verhuur uitgeschreven teneinde tot Europese wetgeving te komen. Vandaag, 13 december tot middernacht laatste kans!

De commissie buigt zich over het fenomeen particuliere toeristische verhuur in Europa naar aanleiding van het voortdurende gekrakeel in verschillende Europese landen en met name de grote steden die er allen hun eigen regelgeving op nahouden.

Zo lijkt de Amsterdamse regelgeving meer ingegeven door politieke druk dan door een concrete doelstelling. Deze door de gemeente zelf genoemde 'juridische experimenten' zijn zeer schadelijk voor de verhuurders, die alleen met een kostbare juridische procedure hun recht op verhuur kunnen behouden.

Amsterdam Gastvrij neemt namens haar leden deel aan iedere online én live bijeenkomst over dit onderwerp.

(lb) Maarten Bruinsma, voorzitter Amsterdam Gastvrij tijdens short term rental vergadering Europese Commissie 10-12-2021



Enquête Europese Commissie (VUL ALLEMAAL IN SVP)

Door Amsterdam Gastvrij ingevuld enquêtevoorbeeld, van enige context voorzien.

Amsterdam Gastvrij zienswijze en annex met tijdlijn regelgeving gemeente Amsterdam tussen 2013 en 2021.

Engelse versie zienswijze.

Reactie van De European Cities Aliance (de Verenigde Europese Steden) waar ook Amsterdam in zit.

Aan de Wethouder Bouwen en Wonen. Geachte heer Wedemeijer, 

Eind 2019 heeft de gemeenteraad besloten tot het instellen van een vergunningstelsel voor houders van een Bed and Breakfast (B&B). Alhoewel de Vereniging Amsterdam Gastvrij (Amsterdam Gastvrij) zich tegen veel nieuwe bepalingen hebben uitgesproken, was de definitie van een B&B nooit onderwerp van discussie.
(...)
De voormalig wethouder heeft, zonder mogelijkheid tot inspraak en zonder aankondiging aan de gemeenteraad, voor de HVV van 2021 een aanmerkelijke aanvullende beperking van deze definitie willen opnemen

Read More

Volkskrant, Opinie: Registratieplicht accommodaties is mooi, maar geen wondermiddel in de strijd tegen ongewenst toerisme

Airbnb heeft met de invoering van de verplichte registratie in één klap driekwart van zijn woningaanbod in Amsterdam verloren, stelt de Volkskrant (16/10). Dat klinkt alsof het registratiebeleid zeer succesvol is geweest. Enige nuance is echter nodig.

Read More

Stephen Hodes in een veelzeggende antwoordmail aan de penningmeester ...

Beste Jesse,

 

Ik heb net jouw e-mail gelezen en deel jouw/jullie mening dat de situatie in Amsterdam zorgelijk is [understatement].

Sinds begin dit jaar bemoei ik me niet meer met de discussie rond toerisme in Amsterdam. Na bijna 10 jaar ben ik - helaas - tot de conclusie gekomen dat de gemeente niet wil luisteren, dat er in Den Haag geen belangstelling is voor het onderwerp toerisme en dat de bewoners in Amsterdam niet in actie willen en zullen komen (de meeste bewoners hebben, nog, geen overlast van overtoerisme).

Toerisme is al jaren grotendeels de verantwoordelijkheid van de D66 en SP wethouders en die zullen en willen niet ingrijpen. De huidige grootste partij GroenLinks heeft geen interesse in toerisme en met de vooruitzicht dat D66 volgend jaar de grootste partij zal worden, is de kans dat de gemeente iets hieraan gaat doen, nog kleiner! [De D66 lijsttrekker is ook eigenaar van drie horecazaken in Amsterdam; dat zegt voldoende.]

Ik heb mijn best gedaan, maar het mocht niet baten. Ik ga mijn tijd, geld en aandacht besteden aan zaken waaruit ik wél energie en voldoening krijg.

 

Succes met jullie bijeenkomst op 28 september!

 

Vriendelijke groet, Stephen

Amsterdam Gastvrij bepleit matiging boetebeleid voor Bed & Breakfast en Vakantieverhuur

Laatste nieuws: op 9 december 2021 kwam er antwoord van Jacob Wedemeijer (SP), opvolger van Laurens Ivens.

U heeft gehoor gegeven aan onze oproep ons te steunen bij het behandelen van het raadsadres * matiging boetebeleid die we stuurden naar de raad ter behandeling op de commissievergadering Wonen en Bouwen op 30 juni. N.a.v. de vraag van de vvd naar de juridische stukken die aan dit beleid ten grondslag liggen is het onderwerp verzet naar de vergadering van 8 september. Er konden namelijk geen juridische stukken worden geleverd. We hebben het voornemen om met zoveel mogelijk mensen op de publieke tribune te gaan zitten op 8 september, u hoort van ons! Onderstaand onze oproep en de bijbehorende stukken.

De gemeente Amsterdam stelt een nieuw boetebeleid voor (pag. 13). U leest het goed ja, geen sprake van enige nuance of matiging. Dit in tegenstelling tot de gemeente Utrecht die met een redelijk voorstel komt.

Amsterdam Gastvrij stuurde op 17 juni een 'raadsadres boetebeleid' dat woensdag 30 juni geagendeerd zou worden op de Commissievergadering Wonen en Bouwen. Om onze argumenten kracht bij te zetten is het altijd meer dan goed als zoveel mogelijk leden zoveel mogelijk raadsleden aanschrijven. Dit keer met een persoonlijk mailtje waarin u uw steun betuigt aan bovenstaande raadsbrief. bij deze een voorbeeld steunbetuiging, zoals u van ons gewend bent. Fluitje van een cent, 10 minuten van uw tijd.

Hoe werkt het:
Download het raadsadres via bovenstaande link, stuur hem als bijlage in een persoonlijk mailtje waarin u aangeeft dat u uw steun betuigt aan de inhoud van de brief, liefst met een paar persoonlijke regeltjes maar u kunt ook delen uit de voorbeeld steunbetuiging gebruiken natuurlijk. En stuur de mail naar: mailboxraadscommissieWBvoorburgers@amsterdam.nl en de afzonderlijke commissieleden

Inspreken AGV Tim Klein Haneveld bij de commissievergadering Wonen en Bouwen op 8 september 21

* een raadsadres is een brief waarop de raad/wethouder verplicht is antwoord te geven

Beroep tegen beslissing op Bezwaar voorwaarden B&B vergunning. Samen naar de rechtbank voor een serieuze beoordeling van onze argumenten? Kom dan nú in actie!

U voldoet aan alle vergunningseisen, maar wilt u bijvoorbeeld een megaboete riskeren als u een keer ‘s nachts niet thuis wordt aangetroffen? Nee toch!

Een aantal B&B houders heeft vorig jaar zomer bezwaar aangetekend tegen de voorwaarden van de B&B vergunning. Het College heeft recent alle bij ons bekende bezwaren afgewezen (22 april j.l.) hetgeen te verwachten was. Amsterdam Gastvrij heeft voor ruim 70 leden de bezwaarfase collectief doorlopen en anderen hebben dit zelf gedaan.

Om de beslissing aan te vechten moet vóór vrijdag 4 juni 2021 dan wel binnen 6 weken na de beslissing op uw bezwaar beroep bij de rechtbank Amsterdam ingesteld worden. Iedereen zal zelf beroep moeten instellen, zie voorbeeldtekst beroep. Het is helaas niet mogelijk om namens de Vereniging collectief beroep in te stellen.

Het goede nieuws: het is vervolgens wél mogelijk Amsterdam Gastvrij te machtigen om de beroepsprocedure te laten voeren. Amsterdam Gastvrij draagt voor iedereen die lid is of lid wordt de proces- en advocatenkosten. Het instellen van beroep kost ú eenmalig € 181,-  aan griffierecht.

Als u geen beroep instelt wordt uw vergunning onherroepelijk, de voorwaarden liggen vast. Dit betekent het volgende: wordt een ander lid, dat wel in beroep gaat, door de rechtbank in het gelijk gesteld, dan heeft dat geen effect op úw vergunning, tenzij de rechtbank bepaalt dat een of meerdere voorwaarden onverbindend voor de vergunning zijn.

Wat kunt u doen:
De B&B houders die bezwaar hebben gemaakt en dus in beroep kunnen hebben twee opties als ze willen procederen:

  1. U stelt pro forma beroep in via voorbeeldtekst beroep vóór vrijdag 4 juni a.s. bij de rechtbank Amsterdam (verwijder in het voorbeeld de aanwijzing 'Let op: aangetekend versturen) en u machtigt de vereniging Amsterdam Gastvrij voor het vervolg met het machtigingsmodel. Als u nog geen lid bent: wel eerst lid worden. De vereniging procedeert collectief voor de leden en bepaalt de gronden van beroep (omvang van het geschil). Amsterdam Gastvrij draagt zorg voor het aanvullen van de gronden van beroep, voorbereiding en vertegenwoordiging tijdens de zitting.

  2. U procedeert zelf en bent zelf verantwoordelijk voor het tijdig indienen van de gronden.

Het is belangrijk dat u de beroepstermijn van 6 weken in de gaten houdt, sommige mensen hebben al langer een beslissing op bezwaar gekregen, anderen juist nog niet.

N.B. Alle leden die beroep willen instellen kunnen dit doen via het model, pro forma beroepschrift. Het is belangrijk dat het pro forma beroepschrift uiterlijk donderdag 3 juni 2021 aangetekend wordt verstuurd naar de rechtbank. Het is ook mogelijk om digitaal beroep in te stellen op de website www.rechtspraak.nl (digitaal beroep instellen bij de rechtbank). Hiervoor is een DIGID benodigd.
Voor vragen:
bnb-check@amsterdamgastvrij.nl