AGV: Ivens creëert toeristische verhuurchaos en legt het uit als kans.

Vandaag deed de Raad van State (RvS) een verrassende uitspraak in een vakantieverhuurzaak: de gemeente mag geen boetes opleggen op basis van het niet voldoen aan de meldplicht. Iris de Roos, de huisadvocaat van Amsterdam Gastvrij, heeft zich vandaag in de uitspraak van de RvS verdiept en hierover ook contact gehad met de advocaat die deze zaak voor de betreffende vakantieverhuurder behartigde. Hier de belangrijkste bevindingen voor nu:

In deze zaak heeft de gemeente het niet voldoen aan de meldplicht gebruikt om een boete op te leggen. Daar is het mis gegaan, in zekere zin. Hadden ze zich gewoon beroepen op onttrekking van woonruimte (de Huisvestingswet) was de boete gewoon opgelegd.

De uitspraak van de RVS uit februari 2019 stelt namelijk dat er bij vakantieverhuur altijd sprake is van woningonttrekking. Dat wordt in deze uitspraak (helaas) nog eens onderschreven. En dat blijft natuurlijk een bizarre uitspraak. Door het verbieden van vakantieverhuur komt er geen enkele nieuwe woning op de markt. Naast bevestiging van die uitspraak, heeft de RVS nu ook gezegd dat de aanvullende regels van de gemeente, vastgelegd in de huisvestingsverordening, geen grond hebben voor het opleggen van bestuurlijke boetes. Dit zou dus óók zomaar kunnen gelden voor alle andere regeltjes die niet te maken hebben met het hoofd-bewonerschap: maximaal 30 nachten, 4 personen, uitsluiten van sociale corporatie-woningen, etc. Iris denkt dat dit soort zaken echt kans maken indien de gemeente het dus niet (ook) heeft gegooid op woningonttrekking (hetgeen meestal wel gebeurt). Ons advies: raadpleeg uw advocaat.

Verder lijkt het nu zo te zijn dat volgens deze uitspraak vakantieverhuur alleen nog kan als er sprake is van een vergunningenstelsel, maar dat wordt met de aanpassing van de Huisvestingswet deze zomer (is de verwachting) weer ongedaan gemaakt. Er volgt dan namelijk een registratie - en meldingsplicht. De gemeente heeft vandaag gezegd tot die tijd de regels uit de eigen HvV te blijven volgen als het gaat om handhaving van vakantieverhuur. Het gevaar ligt echter wel op de loer dat vervelende buurmannen de gemeente kunnen dwingen te handhaven. Echter is de gemeente in zo’n geval niet verplicht om over te gaan tot boete-oplegging. Desondanks kan dit natuurlijk tot vervelende situaties leiden. Bestuurlijke vakantieverhuur chaos, kortom.

Voor B&B’s zien we momenteel geen directe gevolgen, daar er vanaf 1-1-2020 immers een vergunningenstelsel is. Wel is het enigszins hoopgevend dat deze uitspraak eindelijk een eerste gaatje heeft geslagen in de hele kerstboom van onzinnige regeltjes.

Met de opmerking dat dit een kans is om Airbnb (voor de wethouder bestaan er geen andere verhuurplatformen) in Amsterdam helemaal te verbieden, probeert Ivens op stuitende wijze gebruik te maken van de situatie. Dit kon hij namelijk al sinds de uitspraak uit februari 2019 toen de RvS heeft bepaald dat elke vorm van vakantieverhuur woningonttrekking is. Het verder aan banden leggen is sindsdien altijd al een optie geweest, hetgeen Ivens ook meermaals zelf heeft toegelicht. De raad heeft dit echter niet gewild, behoudens de regels zoals die nu zijn opgenomen in de HvV.

Als Amsterdam Gastvrij blijven we pleiten voor verantwoorde vakantieverhuur en strijden tegen onnodige en, zoals nu blijkt, juridisch onhoudbare regeltjes van de wethouder.

Help ons en uzelf en word nu lid