Parool: De overlast en het woningtekort komen echt niet van B&B’s

De invoering van een vergunningenstelsel voor bed and breakfasts is een té zware oplossing, betoogt Tim Klein Haneveld van de belangenvereniging voor eigenaren van bed and breakfasts in Amsterdam.

Woensdag 20 november wordt de Huisvestigingsverordening Amsterdam 2020 behandeld in de Commissie Wonen en Bouwen. Onderdeel hiervan is de invoering van een vergunningenstelsel voor bed and breakfasts. Met het vergunningenstelsel creëert de wethouder ‘een knop om aan te draaien’.

Read More

Opinie: Schaarste op de Amsterdamse woningmarkt een vloek of een zegen?

De torenhoge prijzen voor woningen in Amsterdam zijn wethouder Ivens een doorn in het oog. Politieagenten, leraren, verpleegkundigen zijn niet te verleiden om in Amsterdam te komen werken omdat er geen betaalbare huisvesting te vinden is. De stad wordt een plek waar alleen nog expats en andere grootverdieners een woning kunnen betalen. En dan worden de prijzen ook nog eens opgestuwd door de toeristische verhuur. Dus tijd om dat aan banden te leggen vindt de wethouder. Maar waarom zijn de prijzen zo hoog in Amsterdam?

Read More

Opinie: Wie profiteert er nu echt van de torenhoge huizenprijzen in Amsterdam?

Verontrustende berichten over de woningmarkt in Amsterdam. Wie heeft ze de afgelopen jaren niet gelezen of gehoord? Beleggers zoals het Amerikaanse BlackRock doen hun intrede op de kennelijk lucratieve Amsterdamse markt. Het college, met wethouder Ivens voorop, maakt zich grote zorgen. De gewone man, de politie agent of leraar kan niet meer in Amsterdam wonen door de alsmaar stijgende prijzen. Maar is de gemeente wel gebaat bij lagere woningprijzen of zijn het krokodillentranen die Ivens huilt?

Read More

Volkskrant: (Column) De goede toerist

SHEILA SITALSING

Toen reizen alleen voor de rijken was, gold het fenomeen toerisme niet als groot maatschappelijk probleem. Toen jongemannen uit welgestelde gezinnen maandenlang door Europa trokken, met knechten en stapels koffers in hun kielzog, werd zo'n grand tour beschouwd als essentieel onderdeel van hun vorming tot vooraanstaand lid van de maatschappij.

Ze misdroegen zich in Rome, vergrepen zich aan prostituees in Venetië, schreven brieven naar huis vol klachten over Parijs ('Het is de lelijkste, meest beestachtige stad van het universum', schreef Horace Walpole, graaf, schrijver en politicus, in 1765), klonterden samen met landgenoten, lieten zich schilderen tegen de achtergrond van een Romeinse ruïne (veel goedkoper dan thuis!), vulden koffers met snuisterijen. En ze wisten dat dit voorrecht hun toekwam.

Nu ook niet-rijke mensen zich massaal zijn gaan verplaatsen om zich op vreemde plekken te bezondigen aan misdragingen en Wallenbezoek en klaagzangen en groepsreizen en selfies en het kopen van koelkastmagneten met I-hartje-Schin op Geul, groeit het ongenoegen. Airbnb's in elke straat, rolkoffertjesterreur, Chinezen in de voortuin, bewonersverdriet, vertrapte tulpenvelden, een botenfile in de gracht - leuk, die democratisering van het toerisme, maar kan het alsjeblieft stoppen?

Het is net als met autorijden en vliegen en veertig paar schoenen op zicht laten komen via Zalando: zodra die dingen bereikbaar worden voor voorheen-arme-sloebers, begint het gemekker bij de beter gesitueerden die er zelf jarenlang gulzig aan hebben meegedaan. Gaan ze hard 'schande, schande, schaamte, schaamte' roepen om hun eigen demonen te bestrijden.

Ook in Nederland zwelt het misnoegen aan. Ben je net terug van een bezoek aan de Angkor Wat, waar je al ellebogend tussen de drommen andere bezoekers een succesvolle selfie hebt gemaakt, moet je je thuis godbetert driftig bellend op de fiets een weg zien te banen tussen drommen Spanjaarden in de Breestraat. Waarom staan die lui dáár en niet zes dorpen verderop?

Over die laatste vraag wordt niet per se heel erg diep nagedacht in Nederland, zo blijkt uit een vrijdag verschenen rapport waarin de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur vat probeert te krijgen op de min- en pluspunten van toerisme. Men doet maar wat.

De sector groeit ook in Nederland als kool: er komen meer en meer buitenlandse gasten, ze brengen meer en meer geld mee, er wordt inmiddels twee keer zoveel mee verdiend als met de landbouw, aldus de Raad, er zijn meer en meer klachten over onleefbaarheid en overtoerisme. Maar structureel beleid? Mwah, schrijft de Raad. Voor de boeren is een compleet ministerie in de weer. Naar ambtenaren die op rijksniveau aan het nadenken zijn over 'verantwoord toerismebeleid', of überhaupt kennis aan het vergaren zijn over de miljardenbusiness toerisme, moet je met een lampje zoeken.

Beleid maken is uitbesteed aan provincies en gemeenten, en daar overheerst de opvatting: hoe meer hoe beter, kwestie van geld binnenharken, en als de bewoners gaan klagen, zeggen we dat hun zorgen onze volle aandacht hebben. Toerismebelasting verdwijnt in de grote pot en wordt niet ingezet voor beleid.

Er is te weinig, schrijft de Raad. Te weinig kennis over de effecten van toerisme, te weinig aandacht vooraf voor de vraag 'hoe voorkomen we dat het er te veel worden?', te weinig 'wat vinden onze inwoners er eigenlijk van?', te weinig onderzoek naar manieren om het gedrag van mensen bij te sturen.

Dat laatste, mensen dresseren opdat ze zich gedragen zoals de autoriteiten het graag zien (op de paden blijven, niet schreeuwen) en opdat ze zich verplaatsen naar de plekken waar de autoriteiten ze graag zien (Zoetermeer is óók mooi), is de natte droom van de toerismebeleidsmaker - en niet alleen van de toerismebeleidsmaker. Het is tevens de impliciete aanname van het rapport: dat de gecultiveerde museumbezoeker een goede toerist is, en de feestganger op zoek naar een verzetje een slechte.

AGV: In memoriam, Hans Onno van den Berg, oprichter en nestor van Amsterdam Gastvrij

AGV: In memoriam, Hans Onno van den Berg, oprichter en nestor van Amsterdam Gastvrij

Geschokt en verdrietig zijn we door het overlijden van onze oprichter en nestor Hans Onno van den Berg. Hans Onno overleed op woensdag 14 augustus in het bijzijn van zijn naaste familie in het ziekenhuis van Tulle, Frankrijk. Hij was daar op vakantie toen zijn situatie, hij was al ernstig ziek, drastisch verslechterde. Hij bleek te zwak om nog bij leven naar zijn stad, Amsterdam, terug te keren. Hans Onno is 71 jaar geworden.

Read More

AGV: In plaats van minder B&B’s meer B&B’s! En wel hierom!

1. B&B houders bewaken de stad:

Wanneer iedereen op vakantie is kiezen de B&B houders ervoor hun B&B open te stellen want voor hen is het seizoenswerk en tijdens de vakantie hoogseizoen. De B&B houders houden wanneer veel Amsterdammers zelf op vakantie zijn, hun omgeving goed in de gaten want ze zijn voor het behoud van hun gasten/inkomen niet gebaat bij overlast in het gebouw of omgeving.  

 

2. B&B houders laten de toeristen de verborgen parels zien:

Omdat de B&B gasten over het algemeen nieuwsgierig zijn naar locals en naar waar locals naar toe gaan,

Read More

Opinie: Woningonttrekking en het gedoog principe

auteur: A. de Bas

De Amsterdamse handhavingspraktijk, die ook door leden van Amsterdam Gastvrij regelmatig wordt ondervonden en die uitgevoerd wordt onder verantwoordelijkheid van wethouder Ivens, zou mijn vader waarschijnlijk woedend gemaakt hebben. Het bestaan van een meldpunt ‘Zoeklicht’, de gemeentelijke kliklijn, zou voor hem, in “zijn” Amsterdam onbestaanbaar zijn geweest en zo zou hij ook het optreden van sommige BOA’s bij huisbezoeken verafschuwd hebben. Dit alles zou voor hem teveel analogieën met 40-45 hebben.
Maar de meeste moeite zou hij volgens mij gehad hebben met de geïnstitutionaliseerde gedoogregelingen rond het begrip woningonttrekking, iets wat ik nu, jaren na zijn dood, pas echt begin te begrijpen.

Read More

Opinie: In Appels en Peren kun je niet wonen.

Commentaar op ‘Woningprijzen en huren in LA.’ Onderzoek gepubliceerd in ESB Publieke Belangen, Jaargang 103 (4768S) 20 december 2018, auteur: A. de Bas
Het wekt geen verbazing dat Laurens Ivens, wethouder wonen van de gemeente Amsterdam, de uitkomst van bovenstaand onderzoek meteen aangreep om hem ook voor de hoofdstad van toepassing te verklaren: ‘'We onderzoeken nu of we nog een stapje verder kunnen gaan en Airbnb in sommige buurten helemaal kunnen verbieden.', aldus Ivens bij AT5.

Read More

Opinie: De schoothondjes van Ivens

auteur: E. Jansen

Vanochtend werd ik wakker met de mededeling dat Airbnb zijn website niet op orde heeft, oei!! Het bedrijf heeft nog niet op al haar Web pagina’s de nieuw ingestelde maximale verhuur termijn voor vakantieverhuur van 30 dagen vermeld.  En dat is vervelend, want wethouder Ivens heeft nu eenmaal beloofd, toen op de vraag of Amsterdam meer of minder toeristen wilde, en de meute scandeerde “minder, minder”, dat hij dat ging regelen. AT5 meldt dat “Airbnb niet veel doet om de gemeente te helpen de nieuwe limiet te handhaven”.

Dat Ivens Airbnb, AT5 en zelfs de NOS als zijn schoothondjes ziet verbaast me niets, maar dat de journalisten van AT5 en NOS zo weinig kritisch zijn stelt teleur.

Want is het redelijk om van Airbnb te verwachten dat ze de gemeente meteen helpen de nieuwe limiet te handhaven. Is het redelijk te verwachten dat ze direct meewerken aan een maatregel die waarschijnlijk juridisch onhoudbaar is?
Natuurlijk niet, het bedrijf Airbnb is er primair voor de vakantieverhuurders die ze overigens wel direct een persoonlijke mededeling stuurden waarin de nieuwe termijn gemeld wordt.

Is het redelijk om van Airbnb te verwachten dat ze hun website binnen 10 dagen na het ingaan van de maatregel geheel aangepast hebben?
Natuurlijk niet, het raadsbesluit is op 31 december officieel gepubliceerd en toen was het midden in de Kerstvakantie, aanpassingen konden reëel gezien dus pas vanaf afgelopen maandag 7 januari gemaakt worden.
Airbnb heeft een grote complexe website die in vele landen in vele talen bereikbaar is. Het lukt de gemeente zelf niet eens om de administraties en automatisering op peil te houden terwijl ze eigenlijk alleen maar Amsterdam hoeven te bedienen. Goed voorbeeld is de chaotische informatievoorziening rond de aanmelding als Bed en Breakfast host.

Hoe kritisch zijn de AT5 journalisten over Ivens als hij meldt dat hij verbaasd is dat Airbnb nog niet alles aangepast heeft en ons “gerust” stelt dat hij en zijn dienst nu al op 30 dagen termijn handhaaft.
Hoe moeten we ons dit voorstellen Ivens en journalisten van AT5 en NOS?
Er valt nu namelijk niets te handhaven, het is namelijk vandaag 11 januari dus tot 31 januari kan geen enkele vakantie verhuurder in overtreding zijn! Tijd genoeg dus om de hele maand echte boeven te vangen zoals de lui met echte illegale hotels.